Tandartsen 14
  • Home
  • Maak een afspraak
  • De praktijk
    • Behandelingen
    • Coronavirus
    • Wist je dat...
  • Voor de Verwijzer
  • Wachtdienst
  • Home
  • Maak een afspraak
  • De praktijk
    • Behandelingen
    • Coronavirus
    • Wist je dat...
  • Voor de Verwijzer
  • Wachtdienst
Search by typing & pressing enter

YOUR CART

Blog

Hier posten we het laatste nieuws en tips

17/12/2018 Comments

Waarom hebben jonge kinderen al zo vaak gaatjes?

Foto
Kinderen en jongeren poetsen nog niet goed genoeg. De ouders weten vaak niet wat ze fout doen. Hieronder vind je 5 tips om gaatjes te voorkomen.

Waarom hebben jonge kinderen al zo vaak gaatjes?

Het gaat de goeie richting uit met de mondgezondheid. In vergelijking met vroeger zijn er meer mensen met een gezond (melk)gebit. In 2001 hadden 5 jarigen gemiddeld 4 gaatjes, nu (2017) gemiddeld 1 gaatje. Maar op latere leeftijd (11, 17, 23) is de mondgezondheid gestagneerd of verslechterd.
Ieder kind begint in principe met een gezond gebit. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de tanden gezond te houden.

5 Tips !

  1. Maximaal zeven keer per dag eten en drinken, want elk eetmoment is een aanslag op het tandglazuur. Liever een snoepje meteen na de boterham dan drie keer op een dag een snoepje tussendoor.
  2. Poets kinderen liggend op bed, dan kan je het beter zien en kinderen bewegen minder. Zet de elektrische tandenborstel tand voor tand neer en houd een vaste volgorde aan; van links naar rechts, eerst boven, dan onder en dan de binnenkant.
  3. Tandpasta wel uitspugen, maar niet grondig spoelen na het poetsen, dan kan de fluoride doorwerken.
  4. Ouders moeten napoetsen tot hun kind 9 a 10 jaar is.
  5. Ga vanaf de eerste tand halfjaarlijks op controle bij de tandarts. Tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar zijn terugbetaald door het ziekenfonds. Elk kind kan dus twee keer per jaar naar de tandarts.
Vragen? Maak gerust een afspraak

Lees hieronder meer

Poetsen doen we vanavond wel

Met 3 kinderen onder de 5 jaar, die allemaal gewassen, verluierd en aangekleed moeten worden. Allemaal moeten ontbijten of naar de crèche gebracht moeten worden. Dan denk je soms: "Dat poetsen doen we vanavond wel"
Sommige kinderen willen niet poetsen, omdat de smaak van de tandpasta niet lekker is. Of omdat ze gewoon niet willen. Dan poetsen de ouders vaak onder dwang. Maar nooit lukt het om 2 minuten te poetsen op die manier.
Sommige kinderen kunnen niet in bed vooraleer de tanden gepoetst zijn. Als de ouders het poetsen eens vergeten, dan stellen de kinderen het zelf voor. "Als je niet poetst krijg je vuile zwarte tanden en mag je nooit meer snoepen", helpt goed bij pubers. Het moet dus een gewoonte worden.

Eet en poetsgewoontes

De tandarts kan de gaatjes wel vullen en de rotte tanden verwijderen, maar op voeding en eetpatronen heeft hij geen invloed. De tandarts kan enkel voorlichten en informeren maar het echte werk is voor de ouders van het kind en het kind zelf. Limonade, snoep, sapjes uit een pak, ... Allemaal boordevol suiker. Slechte gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Denk maar aan het stoppen met roken of minder vet willen eten. Hetzelfde met slechte eetgewoontes.

Kinderen zijn de baas

Als uw kind blijft zeuren om dat snoepje, dan geef je uiteindelijk toe.
Ouders die zelf een slecht gebit hebben, denken vaak dat het erfelijk is en dat zij er bij hun kind niets aan kunnen doen. Wat je als ouder voor je kind moet doen? Twee keer per dag poetsen met tandpasta met fluoride en het aantal eet- en drinkmomenten beperken tot maximaal zeven per dag. Drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer een tussendoortje. Gezonde tussendoortjes zijn uiteraard het beste.
Wat ouders zich vaak niet realiseren: melk is zoet. Je kind van 2 ’s avonds in bed leggen met een flesje warme melk is een slecht idee; "Met de beste bedoelingen hebben ouders ze laten inslapen met een fles, maar als er daarna niet wordt gepoetst, hebben melkzuurbacteriën de hele nacht de tijd om het glazuur aan te tasten.”

Narcose, sedatie, lachgas, pilletje?

Meer en meer kinderen moeten op jonge leeftijd ingewikkelde behandelingen ondergaan. Vaak begrijpen ze niet goed wat er moet gebeuren en zijn ze angstig. Het gaat hier vooral over kinderen met een slecht gebit. Meerdere gaatjes die moeten behandeld worden. Dan krijgen de kinderen vaker een kalmerend pilletje. Of gaan ze volledig in slaap. Wachtlijsten voor dit soort behandelingen lopen op tot maanden.
We doen sedatie niet voor het gemak. We doen het omdat de problemen anders groter worden. Een kind met een slecht melkgebit vol abcessen en ontstekingen heeft pijn, eet slecht, slaapt slecht, groeit niet goed, zit niet lekker in zijn vel. De problemen gaan verder dan het gebit. Het is dus heel belangrijk om te voorkomen!
Voor meer info en een advies op maat, kom gerust langs in de praktijk,
Tandartsen 14

Comments
    tandarts
Tandartsen 14
Deken Camerlyncklaan 14
8500 Kortrijk
​056 96 01 79
​
​
Afspraak maken
Enkel op afspraak
Telefonisch bereikbaar:

Maandag: 09:00 - 16:30
Dinsdag: 09:00 - 16:30
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 16:30

Weekends & feestdagen gesloten


Cookies & Privacy
Algemene voorwaarden
Behandelingen​:
​
Orthodontische behandeling
Wortelkanaalbehandeling

Facebook Instagram LinkedIn Yelp