<![CDATA[Tandartsen 14 - Tandartspraktijk in Kortrijk - Wist je dat...]]>Tue, 02 Jul 2019 14:45:49 +0200Weebly<![CDATA[Met uw kind voor de eerste keer naar de tandarts?]]>Mon, 15 Apr 2019 07:21:09 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/met-uw-kind-voor-de-eerste-keer-naar-de-tandartsTips voor een vlot eerste bezoek met uw peuter bij de tandarts.
Een bezoek aan de tandarts, daar wordt meestal niet naar uitgekeken... Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit toch vlotjes verloopt? We overlopen enkele tips.

Vanaf 4 jaar

Een kind neem je best een eerste keer mee rond de leeftijd van 4 jaar. Regelmatige controle om de 6 maanden is aanbevolen en terugbetaald door het ziekenfonds. We kunnen op die manier vroegtijdig problemen opsporen en bijsturen indien nodig.  Ook op vlak van voeding en poetsgewoontes.

We maken het kind vertrouwd met tandartsbezoeken, spelenderwijs maakt het kind kennis met de tandarts en de tandartsenstoel. Als er dan in de toekomst een tand moet behandeld worden is niet alles nieuw.

In een eerste bezoek doen we nog niet zoveel, we bouwen de vertrouwensband op. Dit is beter voor uw kind en zorgt dat uw kind graag blijft komen naar de tandarts.

Tips

 • Als u zelf op controle komt, kunt u uw kind meenemen om al eens kennis te maken. Voor een lange behandeling bij uzelf laat u uw kind wel best thuis.
 • Vermijd verhalen en voorstellingen die niet leuk zijn. Als u zelf wat angstig bent, laat dit dan niet merken aan uw kind. Blijf desnoods in de wachtzaal of stuur iemand anders mee.
 • Lees op voorhand met uw kind een boekje over de tandarts, veel kinderen kijken uit naar de 6 maandelijkse controle. Leer uw kind waarom het belangrijk is om goed te poetsen en de tanden te laten nakijken.
 • Vertel dat de tandarts een witte jas zal aanhebben, een mondmaskertje en handschoenen. Dat is zijn 'outfit'.
 • Vertel over een speciale stoel die automatisch omhoog en omlaag kan, en helemaal plat kan als een bed.
 • Vertel over het felle witte licht dat de tandarts op de tanden zal schijnen zodat hij ze heel goed kan zien.
 • Vertel over het spiegeltje om in de mond te kijken naar de tanden.
 • Vertel over de luchtspuit, wat de wind is in de mond.
 • Vertel dat als uw kind flink is, er waarschijnlijk een cadeautje volgt.
Hebt u nog vragen, of wilt u een afspraak maken?
Aarzel dan niet om contact op te nemen met de praktijk.
Vriendelijke groeten,
Tandartsen 14
]]>
<![CDATA[20 maart - Wereld Mondgezondheidsdag]]>Wed, 06 Mar 2019 10:19:12 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/20-maart-wereld-mondgezondheidsdag

Maak werk van Mondgezondheid

Cariës, bloedend tandvlees komen vaak voor, maar zijn goed tegen te gaan met goede preventie. Daarom lanceert de FDI World Dental Federation zoals elk jaar een wereldwijde campagne om een goede mondgezondheid te promoten. Meer informatie kunt u op de site van WOHD vinden. Voor een persoonlijk advies kunt u een afspraak maken bij tandartsen 14 in Kortrijk

Checklist voor een goede mondhygiëne

Draagt u zorg voor uw mond? Kijk even naar onderstaande checklist
 • 2x per dag tandenpoetsen, 2 minuten lang met een cirkelbeweging of een elektrische tandenborstel
 • Poets met fluoride tandpasta: 1000 - 1500 ppm fluoride is aangewezen
 • De goede hoeveelheid tandpasta = de volledige borstel vol
 • Het is niet nodig om na te spoelen met water na het poetsen, wel de tandpasta uitspuwen
 • Suikervrije kauwgom zorgt voor meer speeksel tussen de maaltijd en draagt dus bij tot een goede mondhygiëne
 • Tussen de tanden poetsen met floss of borstels
 • Vermijd veel gesuikerd eten of frisdrank, eet gezond
 • Tabak en alcohol zijn slecht voor het tandvlees, tabak verkleurt de tanden
 • Draag een professionele gebitsbeschermer bij sporten met fysiek contact
 • Kom jaarlijks op controle bij de tandarts

Kinderen aanzetten tot poetsen

De campagne focust ook op de jeugd. Veel jongeren zijn zich nog niet voldoende bewust van wat je juiste voedings en poetsgewoontes zijn. Lees gerust onze vorige blogpost met meer info hierover.
]]>
<![CDATA[Wat is goed voor je tanden?]]>Tue, 26 Feb 2019 14:48:47 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/wat-is-goed-voor-je-tandenLees hier wat goed en gezond is voor je tanden.

Elke keer je eet of drinkt is dit een aanval op je tanden:
 • Eet maximaal vijf keer per dag: 3 maaltijden en 2 tussendoortjes.
 • Zin in een tussendoortje? Kies voor iets zonder suiker.
 • Gevarieerde voeding met veel groenten en fruit


Waarom is dit belangrijk?
Elke keer je iets eet of een gesuikerde of zure drank drinkt vallen zuren je tanden aan. De zuren werken in op het tandglazuur en zorgen zo voor het afbrokkelen van glazuur. Dit werkt gaatjes in de hand. Aangetast glazuur kan zichzelf herstellen met producten uit het speeksel. Dit herstellen duurt zeker een uur. Eet je in dat uur nog eens iets is er meer kans op schade. Vandaar dus maximaal 5 voedingsmomenten op een dag.

Zijn er tandvriendelijke tussendoortjes?
 • Kaas
 • Yoghurt zonder suiker
 • Groenten
 • Noten


De belangrijkste regel?
Drink tussen de maaltijden enkel water.

Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door inwerking van zuren. Frisdrank, energiedrank, fuitsap, fruit, snoep, … bevatten veel zuur en lossen het glazuur op. Opgelost glazuur komt niet meer terug en een tand zonder glazuur is veel vatbaarder voor gaatjes. Let vooral op met energiedrank tijdens het sporten, je drinkt namelijk lange tijd kleine slokjes, wat enorm slecht is voor het tandglazuur.

Wil je toch fruitsap of eens frisdrank drinken? Drink dan samen met de maaltijd, en liefst het glas zo snel mogelijk leeg. Bij de maaltijd worden de zuren makkelijker geneutraliseerd en verdund.

Light/zero frisdrank? 
Deze bevatten geen of minder suikers, maar zijn wel nog altijd zuur. Deze kunnen nog altijd erosie van het tandglazuur veroorzaken.

Fruit?
Fruit is gezond, maar bevat suikers en is zuur. Probeer dus fruit te combineren met de maaltijd. Door te kauwen produceren we speeksel, het is dus beter om een stuk fruit te eten, dan een smoothie te drinken.
Fruit is gezond, u moet fruit dus zeker niet schrappen uit uw dieet!
Voor meer info?
Tandartsen 14 of maak een afspraak
]]>
<![CDATA[Hoe kies ik de juiste tandenborstel?]]>Mon, 04 Feb 2019 08:52:40 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/hoe-kies-ik-de-juiste-tandenborstel

Lees hieronder onze tips om de juiste tandenborstel te kiezen

De juiste tandenborstel kiezen is belangrijk. Het verschil tussen elektrisch en manueel poetsen hebben we reeds beschreven in deze post: tandenpoetstechniek

Elektrische tandenborstel

Er zijn 2 soorten elektrische borstels. De sonische en de oscillerend-roterende. Onze voorkeur gaat uit naar een oscillerend-roterende borstel.

Oscillerend-roterend

Hieronder vind u een overzicht van het aanbod van Oral-b. We raden aan om de PRO 2 (2000) of hoger aan te komen. U hebt bij dit model immers een timer en een indicatie van de poetsdruk. U kunt gerust een duurder model aanschaffen, maar de eigenlijke poets-beweging blijft bij alle modellen hetzelfde.

Opzetborstels

Ook op vlak van opzetborstels is er een groot aanbod. Er zijn er voor kinderen in mooie kleurtjes. U hoeft niet voor iedereen in het gezin een elektrische tandenborstel aan te schaffen. U kunt de tandenborstel delen door de opzetborstels te wisselen. Hieronder een overzicht van het aanbod van Oral-b.
Wij raden de gewone borstelkop aan: de CrossAction/PrecisionClean of bij gevoelige tanden de Sensitive clean. Bij kinderen gebruikt u best een kinder opzetborstel

Persoonlijk advies

Kom voor een persoonlijk advies langs in de praktijk. U kunt online een afspraak maken of neem telefonisch contact op.

Groeten,
Tandartsen 14
]]>
<![CDATA[Vlaamse jongeren verwaarlozen hun gebit: driekwart gaat niet jaarlijks naar de tandarts]]>Mon, 14 Jan 2019 13:14:38 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/vlaamse-jongeren-verwaarlozen-hun-gebit-driekwart-gaat-niet-jaarlijks-naar-de-tandarts
Driekwart van de Vlaamse jongeren gaat niet jaarlijks naar de tandarts. In Wallonië en Brussel zijn deze cijfers nog slechter. Van de jongeren die wel op controle komen blijkt meer dan de helft tandbederf te hebben. Hoe dit komt bespreken we hieronder.

Terugbetaald

Hoewel de jaarlijkse controle onder de 18 jaar volledig terugbetaald is, blijven er nog een groot deel van de jongeren niet op jaarlijkse controle komen. Een controle is geen garantie op een gezond gebit, maar zorgt wel dat problemen zoals tandbederf in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. Ook kan er op tijd bijgestuurd worden qua poetsgewoontes en voedingsgewoontes.

Tandbederf

Hoe komt het dat de tanden van de jongeren er zo slecht aan toe zijn? De grootste boosdoener is teveel snoep en frisdrank. Dit uit zich ook in het toenemende overgewicht bij de Belgische jongeren.

Controle bij CLB

Een oplossing van de overheid is om bij de medische controle bij het CLB meer aandacht te besteden aan de tanden. Dit is echter geen oplossing. Enkel een tandarts kan tandbederf (in een vroeg stadium) goed opsporen. Het is dus belangrijk om elk jaar op controle te komen bij de tandarts!

Goede poets en voedingsgewoontes

Goede poets en voedingsgewoontes vormen de basis van een gezond lichaam en dus ook van een gezond gebit. We verwijzen graag naar eerdere artikelen op deze blog in verband met mondhygiëne.
Als u nog verdere vragen hebt, aarzel dan niet om een afspraak te maken in de praktijk.
Groeten
Tandartsen 14
]]>
<![CDATA[Waarom hebben jonge kinderen al zo vaak gaatjes?]]>Mon, 17 Dec 2018 15:13:33 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/waarom-hebben-jonge-kinderen-al-zo-vaak-gaatjes
Kinderen en jongeren poetsen nog niet goed genoeg. De ouders weten vaak niet wat ze fout doen. Hieronder vind je 5 tips om gaatjes te voorkomen.

Waarom hebben jonge kinderen al zo vaak gaatjes?

Het gaat de goeie richting uit met de mondgezondheid. In vergelijking met vroeger zijn er meer mensen met een gezond (melk)gebit. In 2001 hadden 5 jarigen gemiddeld 4 gaatjes, nu (2017) gemiddeld 1 gaatje. Maar op latere leeftijd (11, 17, 23) is de mondgezondheid gestagneerd of verslechterd.
Ieder kind begint in principe met een gezond gebit. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de tanden gezond te houden.

5 Tips !

 1. Maximaal zeven keer per dag eten en drinken, want elk eetmoment is een aanslag op het tandglazuur. Liever een snoepje meteen na de boterham dan drie keer op een dag een snoepje tussendoor.
 2. Poets kinderen liggend op bed, dan kan je het beter zien en kinderen bewegen minder. Zet de elektrische tandenborstel tand voor tand neer en houd een vaste volgorde aan; van links naar rechts, eerst boven, dan onder en dan de binnenkant.
 3. Tandpasta wel uitspugen, maar niet grondig spoelen na het poetsen, dan kan de fluoride doorwerken.
 4. Ouders moeten napoetsen tot hun kind 9 a 10 jaar is.
 5. Ga vanaf de eerste tand halfjaarlijks op controle bij de tandarts. Tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar zijn terugbetaald door het ziekenfonds. Elk kind kan dus twee keer per jaar naar de tandarts.
Vragen? Maak gerust een afspraak

Lees hieronder meer

Poetsen doen we vanavond wel

Met 3 kinderen onder de 5 jaar, die allemaal gewassen, verluierd en aangekleed moeten worden. Allemaal moeten ontbijten of naar de crèche gebracht moeten worden. Dan denk je soms: "Dat poetsen doen we vanavond wel"
Sommige kinderen willen niet poetsen, omdat de smaak van de tandpasta niet lekker is. Of omdat ze gewoon niet willen. Dan poetsen de ouders vaak onder dwang. Maar nooit lukt het om 2 minuten te poetsen op die manier.
Sommige kinderen kunnen niet in bed vooraleer de tanden gepoetst zijn. Als de ouders het poetsen eens vergeten, dan stellen de kinderen het zelf voor. "Als je niet poetst krijg je vuile zwarte tanden en mag je nooit meer snoepen", helpt goed bij pubers. Het moet dus een gewoonte worden.

Eet en poetsgewoontes

De tandarts kan de gaatjes wel vullen en de rotte tanden verwijderen, maar op voeding en eetpatronen heeft hij geen invloed. De tandarts kan enkel voorlichten en informeren maar het echte werk is voor de ouders van het kind en het kind zelf. Limonade, snoep, sapjes uit een pak, ... Allemaal boordevol suiker. Slechte gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Denk maar aan het stoppen met roken of minder vet willen eten. Hetzelfde met slechte eetgewoontes.

Kinderen zijn de baas

Als uw kind blijft zeuren om dat snoepje, dan geef je uiteindelijk toe.
Ouders die zelf een slecht gebit hebben, denken vaak dat het erfelijk is en dat zij er bij hun kind niets aan kunnen doen. Wat je als ouder voor je kind moet doen? Twee keer per dag poetsen met tandpasta met fluoride en het aantal eet- en drinkmomenten beperken tot maximaal zeven per dag. Drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer een tussendoortje. Gezonde tussendoortjes zijn uiteraard het beste.
Wat ouders zich vaak niet realiseren: melk is zoet. Je kind van 2 ’s avonds in bed leggen met een flesje warme melk is een slecht idee; "Met de beste bedoelingen hebben ouders ze laten inslapen met een fles, maar als er daarna niet wordt gepoetst, hebben melkzuurbacteriën de hele nacht de tijd om het glazuur aan te tasten.”

Narcose, sedatie, lachgas, pilletje?

Meer en meer kinderen moeten op jonge leeftijd ingewikkelde behandelingen ondergaan. Vaak begrijpen ze niet goed wat er moet gebeuren en zijn ze angstig. Het gaat hier vooral over kinderen met een slecht gebit. Meerdere gaatjes die moeten behandeld worden. Dan krijgen de kinderen vaker een kalmerend pilletje. Of gaan ze volledig in slaap. Wachtlijsten voor dit soort behandelingen lopen op tot maanden.
We doen sedatie niet voor het gemak. We doen het omdat de problemen anders groter worden. Een kind met een slecht melkgebit vol abcessen en ontstekingen heeft pijn, eet slecht, slaapt slecht, groeit niet goed, zit niet lekker in zijn vel. De problemen gaan verder dan het gebit. Het is dus heel belangrijk om te voorkomen!
]]>
<![CDATA[Wat zijn kronen?]]>Tue, 27 Nov 2018 09:00:00 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/wat-zijn-kronen

Een duurzame oplossing voor een verzwakte tand

Wanneer een tand al vele malen gevuld is, dan is deze verzwakt. Dat komt omdat er bij elke vulling  tandweefsel opgeofferd wordt. Het risico op breuk van de tand is aanzienlijk groter bij een grote vulling.
Een kroon wordt buiten de mond gemaakt en is stevig op zichzelf. Door deze kroon over de tand te plaatsen kunnen we de levensduur van de gevulde tand verlengen.
Maak gerust een afspraak om de mogelijkheden te bespreken in de praktijk.

Wanneer is een kroon nodig?

De belangrijkste indicatie voor een kroon is een zwaar gevulde tand. Denk maar een een tand die ontzenuwd is. Die tanden hebben zeer grote vullingen en het risico op breuk is groot.
Soms is er ook een esthetische indicatie. Met een kroon maskeren we wat eronder zit. Dit wil zeggen dat bij zwaar verkleurde tanden, of tanden waarvan de positie niet goed is, een kroon een oplossing kan zijn.

Op een implantaat wordt ook steeds een kroon geplaatst.

Is er een verschil tussen kronen?

Vroeger werden kronen gemaakt op een (edel)metaalbasis met een porselein laag opgebakken. Het metaal voor de stevigheid en porselein voor de glans en esthetiek. Deze kronen zijn jaren de standaard geweest. Er zijn echter nieuwe materialen op de markt. Zirconium, wat zeker even sterk is als metaal maar tandgekleurd is vervangt meer en meer het metaal. Het voordeel is dat er geen storende grijze rand van het metaal zichtbaar is. Een tweede voordeel is dat er soms geen porselein meer opgebakken moet worden. De kroon bestaat dan volledig uit zirconium. E-max is ook een nieuw materiaal. Dit wordt vooral voor facetten gebruikt.

Hoeveel kost een kroon?

Een kroon wordt enkel terugbetaald door een aanvullende tandverzekering. Het ziekenfonds komt met de verplichte verzekering niet tussen in de kosten. De kostprijs varieert van het soort kroon en de bijkomende werken om de tand voor te bereiden op het plaatsen van een kroon. De tandarts bekijkt met u wat de mogelijkheden zijn en geeft u een prijsraming.
Maak gerust een afspraak voor meer informatie,
Groeten,
Tandartsen 14
]]>
<![CDATA[Tandenpoetstechniek]]>Mon, 19 Nov 2018 08:00:00 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/tandenpoetstechniek

Hoe poets je best je tanden?

Het is belangrijk om elke dag twee keer twee minuten uw tanden te poetsen. Zo verwijdert u tandplak en voedingsresten op en tussen uw tanden. Het is daarbij belangrijk dat u de juiste poetsbewegingen maakt.

Elektrische tandenborstel

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elektrische tandenborstels vaak beter poetsen dan handmatige tandenborstels.
Een elektrische tandenborstel maakt automatisch de juiste poetsbewegingen. U hoeft alleen maar de borstel op een goede manier op de tanden en kiezen te plaatsen. Kies dan ook voor een oscillerende-roterende tandenborstel, deze maakt naast heen en weer bewegingen ook roterende bewegingen. Dit is beter dan een sonische tandenborstel, die niet roteert.

Poetstechniek

Het enige wat u hoeft te doen is de tandenborstel van tand naar tand te verplaatsen. Doe dit overigens niet te snel. U hoeft ook niet hard te drukken of roterende bewegingen te maken, dit kan er zelfs voor zorgen dat u de glazuurlaag van uw tanden en kiezen dunner maakt. De tandenborstel doet al het werk voor u! Poets zeker 2 minuten. Denk aan de 3 vlakken van de tand; bovenkant, binnenkant en buitenkant. Poets als laatste ook de tong, maar hiervoor mag u uw elektrische tandenborstel ook uitzetten.

Manuele tandenborstel

Met een handmatige tandenborstel kunt u uw gebit ook goed reinigen, mits u de juiste techniek gebruikt. Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen en vervang de tandenborstel elke drie maanden. Het poetsen met een manuele tandenborstel kan vermoeiender zijn dan een elektrische tandenborstel. Het is daarom handiger om een timer bij de hand te houden dat u daadwerkelijk twee minuten poetst.

Poetstechniek

Poets de binnen en buitenkanten van de tanden en kiezen
Houd de tandenborstel in een hoek van 45 graden en ga langs de buiten en binnenkanten van de tanden en kiezen. Doe dit telkens met korte bewegingen. Vergeet ook niet de achterste kiezen.
Poets de binnenkant van de voortanden
De binnenkant van de voortanden zijn iets lastiger, dus houd dan de borstel verticaal en poets met het puntje van de tandenborstel. Maak vervolgens zachte op en neergaande bewegingen.
Poets de kauwoppervlakken
Houd de borstel bovenop de tand en poets de kauwoppervlakken.
Stap 4: Poets de tong
De tong is ook belangrijk om te poetsen, ook voor een frisse adem. Maak vegende bewegingen om bacteriën en plak te verwijderen. Poets niet te hard op de tong

Welke techniek past bij u?

Vraag uw tandarts om advies over hoe u uw tanden het beste kunt poetsen. Benieuwd wat onze tandarts u aanbeveelt? Maak direct een afspraak en wij geven u graag advies.
]]>
<![CDATA[Tips voor een goede mondhygiƫne bij kinderen]]>Mon, 12 Nov 2018 08:00:00 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/tips-voor-een-goede-mondhygiene-bij-kinderen

Met een gezond gebit lach je graag je tanden bloot

Na alles wat je eet of drinkt zet tandplak zich vast op de tanden. Deze laag bevat bacteriën die suikers omzetten tot zuren. Die zuren tasten het tandglazuur aan en zorgen er zo voor dat cariës kan ontstaan.
Wat je eet, hoe vaak je iets eet en hoe vaak je je tanden poetst beïnvloeden de zuuraanvallen.
We raden aan om met kinderen 2 keer per jaar op controle te komen.

Voedingsmomenten

 • Eet niet meer dan 5x per dag
Als je vaak eet/drinkt dan blijft de zuurtegraad in je mond constant heel laag. Waardoor het glazuur heel snel beschadigd raakt. Als je het tandglazuur tussen de maaltijden een uur of 2 rust gunt, dan kan het zichzelf herstellen.
 • Beperk zoetmiddelen en ongezonde tussendoortjes
Vermijd honing aan de fopspeen of een snoepje voor het slapengaan. Vermijd tussendoortjes in het algemeen, maar zeker gesuikerde.
 • Combineer zoveel mogelijk
Dit wil zeggen dat je best het dessert direct na de maaltijd eet. Fruit samen met het ontbijt. Sapje tijdens de maaltijd. enz... Dit om het aantal voedingsmomenten te beperken.
 • Opletten met zure dranken
Niet alleen gesuikerde voeding / dranken zorgen voor cariës. Ook drank die zuur is tast het glazuur aan. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, maar ook sportdrank of energiedrank.

Poetsen

Poetsen
 • Vanaf het begin dat de tanden doorbreken moet er gepoetst worden
 • Minstens 2 maal per dag, waarvan 's avonds het belangrijkste moment is
 • Poets 2 minuten
 • Laat peuters zelf poetsen, maar poets altijd na (tot een leeftijd van 9 a 10 jaar)
 • Leer uw kind alle 3 de vlakken van de tand te poetsen (bovenkant, binnenkant en buitenkant)
 • Kinderen poetsen anders dan volwassenen (kinderen schrobben, volwassenen draaien cirkels)
 • Poets altijd met tandpasta met fluoride: vanaf 2 jaar 1000 - 1450 ppm

]]>
<![CDATA[Maak tijdig uw afspraak voor jaarlijkse controle]]>Mon, 05 Nov 2018 07:30:40 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/maak-tijdig-uw-afspraak-voor-jaarlijkse-controle

Wie regelmatig op controle komt vermijdt problemen aan tanden en tandvlees.

Patiënten die jaarlijks of halfjaarlijks hun gebit laten nakijken zijn zeker van een goede mondhygiëne.
Soms ontwikkelt cariës zich zonder symptomen. Tijdens een preventief mondonderzoek bij Tandartsen 14:
 • gaan we op zoek naar beginnende cariës en grijpen we in waar nodig
 • verwijderen we tandsteen en bekijken we hoe vaak dit moet gebeuren
 • geven we tips en uitleg voor een goede mondhygiëne

Een gaatje hoeft niet altijd pijn te doen! Maak dus tijdig een afspraak en laat uw gebit nakijken!
We verwijzen ook naar onze eerdere post over het mondzorgtraject.

Groeten,
Tandartsen 14
]]>
<![CDATA[Wist je dat jaarlijks op controle komen goed is voor uw portemonnee]]>Mon, 13 Aug 2018 07:09:18 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/wist-je-dat-jaarlijks-op-controle-komen-goed-is-voor-uw-portemonneeHet mondzorgtraject: betere terugbetaling bij regelmatig tandartsbezoek
Wie minstens 18 jaar is en regelmatig een tandarts bezoekt, krijgt via het mondzorgtraject een betere terugbetaling voor tandzorg dan wie dat niet doet.
Het mondzorgtraject werd ingevoerd door de overheid en de ziekenfondsen om regelmatige controle bij een tandarts te stimuleren. Concreet wordt er verwacht dat er elk kalenderjaar een terugbetaalde prestatie is bij een tandarts. Op basis van het vorige kalenderjaar wordt dan de terugbetaling voor het volgende kalenderjaar berekend.

Het mondzorgtraject is van toepassing op alle tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar met uitzondering van:
 • tandheelkundige raadplegingen
 • preventieve zorg
 • orthodontie
 • parodontologie
 • tandheelkundige radiografieën of prestaties die als bijkomend honorarium geattesteerd worden, bij personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming.
 • personen onder de 18 jaar

Een behandeling bij de tandarts bestaat uit een deel "terugbetaling" en een deel "remgeld". Het remgeld (of ereloon) is het deel dat de patiënt zelf betaalt. Het deel terugbetaling wordt door het ziekenfonds terugbetaald aan de patiënt.

Het deel terugbetaling zal dus bij het mondzorgtraject lager liggen als er vorig kalenderjaar geen bezoek aan een tandarts was.

Dit is van toepassing op:

 • Vullingen, wortelkanaalbehandelingen, extracties, urgentiesupplementen en bewerkingen op prothesen (herstelling, toevoeging van een tand of vervangen van de basis): het persoonlijk aandeel zal ongeveer verdubbelen ten opzicht van vroeger.
 • Radiografieën en verstrekkingen die als bijkomend honorarium aangerekend worden: het persoonlijk aandeel zal ongeveer anderhalf maal zo hoog zijn als vroeger.
 • Uitneembare prothesen en orale implantaten: het persoonlijk aandeel zal 40,50 EUR hoger zijn dan vroeger.

Vermijd dus extra kosten en maak voor het eind van dit jaar nog een afspraak om volgend kalenderjaar in orde te zijn met het mondzorgtraject.

Groeten,
Tandartsen 14

]]>
<![CDATA[Wist je dat er een verschil is tussen tandpasta's?]]>Mon, 30 Apr 2018 12:15:07 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/wist-je-dat-er-een-verschil-is-tussen-tandpastas
Er zijn enorm veel verschillende soorten tandpasta's op de markt. De ene werkt voor gevoelige tanden, de andere draagt bij tot een gezond tandvlees, nog een andere zorgt voor wittere tanden. Of sommige zijn een combinatie van verschillende werkingen. Uw tandarts kan u het beste informeren en begeleiden in de keuze van tandpasta. Aarzel niet om een afspraak hiervoor te maken

Hoe kies je nu de juiste tandpasta?

Een tandpasta kiezen is persoonlijk. Er zijn mensen die een frisse muntsmaak verkiezen, andere hebben dan weer liever een iets mildere tandpasta. Er bestaan zelfs tandpasta's die zout smaken. De basis regel is: bevat de tandpasta fluor?
Een tandpasta zonder fluor werkt onvoldoende tegen de gaatjes. Let er dus op  dat uw tandpasta fluor bevat, dit staat aangegeven op de tube (1000 a 1500ppm F)

U kan kiezen voor  een "all-in-one". Dit zijn vaak goeie tandpasta's die de tanden goed reinigen, helpen om de natuurlijke kleur van de tanden te behouden, werken tegen lichte vorm van tandhalsgevoeligheid en helpen om het tandvlees gezond te houden.

Verder zijn er bepaalde tandpasta's die speciaal ontworpen zijn voor gevoelige tanden en tandhalzen. De manier waarop die tandpasta's werken kan verschillen tussen merken en zelfs binnen het merk. Het is aan te raden om zeker een maand met dezelfde tandpasta te poetsen en niet af te wisselen. Enkel dan kan de tandpasta ten volle werken. Dit geldt ook voor tandpasta's die helpen om het tandvlees gezond te houden.

A-Merk?

Een vraag die patiënten vaak stellen is of die tandpasta's van in de reclame nu echt beter zijn. De grote merken hebben normaal gezien grotere budgetten voor onderzoek. Een tandpasta is enorm complex om te maken. Er zitten enorm veel onderdelen in die elkaar eigenlijk tegen werken. De tandpasta moet de tanden proper maken, maar dan ook weer een beschermende laag achterlaten. Je zou dus kunnen stellen dat een "all-in-one" tandpasta beter van een A-merk is, aangezien daar meer onderzoek gebeurd is naar de werking. Maar voor een goeie standaard tandpasta met fluor is een huismerk zeker een goed alternatief.

Kindertandpasta?

Aangezien baby's en en kinderen vaak nog de tandpasta inslikken bij het poetsen, is het fluorgehalte lager in kindertandpasta (500 - 600 ppm F). Dit om "fluorosis" van de definitieve tanden te voorkomen. Wanneer uw kind geen tandpasta meer inslikt, wordt aangeraden om over te stappen naar junior tandpasta (1000 tot 1500 ppm F) of volwassen tandpasta (1000 - 1500 ppm F). Dit is meestal rond 6 jaar.
Hoe sneller echter overgestapt wordt, hoe beter de tandpasta gaatjes voorkomt.

Vragen of advies nodig?

Hebt u nog verdere vragen of wilt u de mening van een expert? Maak dan gerust een afspraak of bel ons op 056960179
]]>
<![CDATA[Wist je dat je best start met orthodontie voor de vijftiende verjaardag?]]>Fri, 23 Mar 2018 17:55:29 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/wist-je-dat-je-best-start-met-orthodontie-voor-de-vijftiende-verjaardag
Wanneer is het beste moment om te starten met "beugelen"? Een vraag die veel ouders ons stellen. Vaak wachten we voor vaste apparatuur of "blokjes" tot alle tanden gewisseld zijn, dit is rond de leeftijd van 12 jaar.
Vroeger beginnen kan in sommige gevallen nodig zijn. Daarom is het belangrijk om met de kinderen halfjaarlijks op controle te komen. Zo kunnen we net op het juiste moment starten.
Er zijn gevallen waarbij niet alle tanden gewisseld zijn op 14-jarige leeftijd of waarbij de tandarts nog niet gewezen heeft over de fout in de beet of onvolledige alignatie van de tanden, waardoor we "te laat" zijn. 
Eigenlijk ben je nooit te oud of te laat voor een orthodontische behandeling. Zo kan bij volwassenen ook steeds een beugel geplaatst worden, echter de ziekenfondsen verwachten dat wij als tandarts een aanvraag tot terugbetaling van een regelmatige orthodontische behandeling opstellen voor de 15e verjaardag. 
Indien u geen extra tandverzekering heeft en toch wilt genieten van een grote terugbetaling van de behandeling, kom dan op tijd langs in de praktijk!
]]>