<![CDATA[Tandartsen 14 - Tandarts Kortrijk - Wist je dat...]]>Wed, 17 Oct 2018 16:47:52 +0200Weebly<![CDATA[Wist je dat jaarlijks op controle komen goed is voor uw portemonnee]]>Mon, 13 Aug 2018 07:09:18 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/wist-je-dat-jaarlijks-op-controle-komen-goed-is-voor-uw-portemonneeHet mondzorgtraject: betere terugbetaling bij regelmatig tandartsbezoek
Wie minstens 18 jaar is en regelmatig een tandarts bezoekt, krijgt via het mondzorgtraject een betere terugbetaling voor tandzorg dan wie dat niet doet.
Het mondzorgtraject werd ingevoerd door de overheid en de ziekenfondsen om regelmatige controle bij een tandarts te stimuleren. Concreet wordt er verwacht dat er elk kalenderjaar een terugbetaalde prestatie is bij een tandarts. Op basis van het vorige kalenderjaar wordt dan de terugbetaling voor het volgende kalenderjaar berekend.

Het mondzorgtraject is van toepassing op alle tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar met uitzondering van:
  • tandheelkundige raadplegingen
  • preventieve zorg
  • orthodontie
  • parodontologie
  • tandheelkundige radiografieën of prestaties die als bijkomend honorarium geattesteerd worden, bij personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming.
  • personen onder de 18 jaar

Een behandeling bij de tandarts bestaat uit een deel "terugbetaling" en een deel "remgeld". Het remgeld (of ereloon) is het deel dat de patiënt zelf betaalt. Het deel terugbetaling wordt door het ziekenfonds terugbetaald aan de patiënt.

Het deel terugbetaling zal dus bij het mondzorgtraject lager liggen als er vorig kalenderjaar geen bezoek aan een tandarts was.

Dit is van toepassing op:

  • Vullingen, wortelkanaalbehandelingen, extracties, urgentiesupplementen en bewerkingen op prothesen (herstelling, toevoeging van een tand of vervangen van de basis): het persoonlijk aandeel zal ongeveer verdubbelen ten opzicht van vroeger.
  • Radiografieën en verstrekkingen die als bijkomend honorarium aangerekend worden: het persoonlijk aandeel zal ongeveer anderhalf maal zo hoog zijn als vroeger.
  • Uitneembare prothesen en orale implantaten: het persoonlijk aandeel zal 40,50 EUR hoger zijn dan vroeger.

Vermijd dus extra kosten en maak voor het eind van dit jaar nog een afspraak om volgend kalenderjaar in orde te zijn met het mondzorgtraject.

Groeten,
Tandartsen 14

]]>
<![CDATA[Wist je dat er een verschil is tussen tandpasta's?]]>Mon, 30 Apr 2018 12:15:07 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/wist-je-dat-er-een-verschil-is-tussen-tandpastas
Er zijn enorm veel verschillende soorten tandpasta's op de markt. De ene werkt voor gevoelige tanden, de andere draagt bij tot een gezond tandvlees, nog een andere zorgt voor wittere tanden. Of sommige zijn een combinatie van verschillende werkingen. Uw tandarts kan u het beste informeren en begeleiden in de keuze van tandpasta. Aarzel niet om een afspraak hiervoor te maken

Hoe kies je nu de juiste tandpasta?

Een tandpasta kiezen is persoonlijk. Er zijn mensen die een frisse muntsmaak verkiezen, andere hebben dan weer liever een iets mildere tandpasta. Er bestaan zelfs tandpasta's die zout smaken. De basis regel is: bevat de tandpasta fluor?
Een tandpasta zonder fluor werkt onvoldoende tegen de gaatjes. Let er dus op  dat uw tandpasta fluor bevat, dit staat aangegeven op de tube (1000 a 1500ppm F)

U kan kiezen voor  een "all-in-one". Dit zijn vaak goeie tandpasta's die de tanden goed reinigen, helpen om de natuurlijke kleur van de tanden te behouden, werken tegen lichte vorm van tandhalsgevoeligheid en helpen om het tandvlees gezond te houden.

Verder zijn er bepaalde tandpasta's die speciaal ontworpen zijn voor gevoelige tanden en tandhalzen. De manier waarop die tandpasta's werken kan verschillen tussen merken en zelfs binnen het merk. Het is aan te raden om zeker een maand met dezelfde tandpasta te poetsen en niet af te wisselen. Enkel dan kan de tandpasta ten volle werken. Dit geldt ook voor tandpasta's die helpen om het tandvlees gezond te houden.

A-Merk?

Een vraag die patiënten vaak stellen is of die tandpasta's van in de reclame nu echt beter zijn. De grote merken hebben normaal gezien grotere budgetten voor onderzoek. Een tandpasta is enorm complex om te maken. Er zitten enorm veel onderdelen in die elkaar eigenlijk tegen werken. De tandpasta moet de tanden proper maken, maar dan ook weer een beschermende laag achterlaten. Je zou dus kunnen stellen dat een "all-in-one" tandpasta beter van een A-merk is, aangezien daar meer onderzoek gebeurd is naar de werking. Maar voor een goeie standaard tandpasta met fluor is een huismerk zeker een goed alternatief.

Kindertandpasta?

Aangezien baby's en en kinderen vaak nog de tandpasta inslikken bij het poetsen, is het fluorgehalte lager in kindertandpasta (500 - 600 ppm F). Dit om "fluorosis" van de definitieve tanden te voorkomen. Wanneer uw kind geen tandpasta meer inslikt, wordt aangeraden om over te stappen naar junior tandpasta (1000 tot 1500 ppm F) of volwassen tandpasta (1000 - 1500 ppm F). Dit is meestal rond 6 jaar.
Hoe sneller echter overgestapt wordt, hoe beter de tandpasta gaatjes voorkomt.

Vragen of advies nodig?

Hebt u nog verdere vragen of wilt u de mening van een expert? Maak dan gerust een afspraak of bel ons op 056960179
]]>
<![CDATA[Wist je dat je best start met orthodontie voor de vijftiende verjaardag?]]>Fri, 23 Mar 2018 17:55:29 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/wist-je-dat-je-best-start-met-orthodontie-voor-de-vijftiende-verjaardag
Wanneer is het beste moment om te starten met "beugelen"? Een vraag die veel ouders ons stellen. Vaak wachten we voor vaste apparatuur of "blokjes" tot alle tanden gewisseld zijn, dit is rond de leeftijd van 12 jaar.
Vroeger beginnen kan in sommige gevallen nodig zijn. Daarom is het belangrijk om met de kinderen halfjaarlijks op controle te komen. Zo kunnen we net op het juiste moment starten.
Er zijn gevallen waarbij niet alle tanden gewisseld zijn op 14-jarige leeftijd of waarbij de tandarts nog niet gewezen heeft over de fout in de beet of onvolledige alignatie van de tanden, waardoor we "te laat" zijn. 
Eigenlijk ben je nooit te oud of te laat voor een orthodontische behandeling. Zo kan bij volwassenen ook steeds een beugel geplaatst worden, echter de ziekenfondsen verwachten dat wij als tandarts een aanvraag tot terugbetaling van een regelmatige orthodontische behandeling opstellen voor de 15e verjaardag. 
Indien u geen extra tandverzekering heeft en toch wilt genieten van een grote terugbetaling van de behandeling, kom dan op tijd langs in de praktijk!
]]>