<![CDATA[Tandartsen 14 - Tandarts Kortrijk - Wist je dat...]]>Fri, 30 Nov 2018 16:41:01 +0100Weebly<![CDATA[Wat zijn kronen?]]>Tue, 27 Nov 2018 09:00:00 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/wat-zijn-kronen

Een duurzame oplossing voor een verzwakte tand

Wanneer een tand al vele malen gevuld is, dan is deze verzwakt. Dat komt omdat er bij elke vulling  tandweefsel opgeofferd wordt. Het risico op breuk van de tand is aanzienlijk groter bij een grote vulling.
Een kroon wordt buiten de mond gemaakt en is stevig op zichzelf. Door deze kroon over de tand te plaatsen kunnen we de levensduur van de gevulde tand verlengen.
Maak gerust een afspraak om de mogelijkheden te bespreken in de praktijk.

Wanneer is een kroon nodig?

De belangrijkste indicatie voor een kroon is een zwaar gevulde tand. Denk maar een een tand die ontzenuwd is. Die tanden hebben zeer grote vullingen en het risico op breuk is groot.
Soms is er ook een esthetische indicatie. Met een kroon maskeren we wat eronder zit. Dit wil zeggen dat bij zwaar verkleurde tanden, of tanden waarvan de positie niet goed is, een kroon een oplossing kan zijn.

Op een implantaat wordt ook steeds een kroon geplaatst.

Is er een verschil tussen kronen?

Vroeger werden kronen gemaakt op een (edel)metaalbasis met een porselein laag opgebakken. Het metaal voor de stevigheid en porselein voor de glans en esthetiek. Deze kronen zijn jaren de standaard geweest. Er zijn echter nieuwe materialen op de markt. Zirconium, wat zeker even sterk is als metaal maar tandgekleurd is vervangt meer en meer het metaal. Het voordeel is dat er geen storende grijze rand van het metaal zichtbaar is. Een tweede voordeel is dat er soms geen porselein meer opgebakken moet worden. De kroon bestaat dan volledig uit zirconium. E-max is ook een nieuw materiaal. Dit wordt vooral voor facetten gebruikt.

Hoeveel kost een kroon?

Een kroon wordt enkel terugbetaald door een aanvullende tandverzekering. Het ziekenfonds komt met de verplichte verzekering niet tussen in de kosten. De kostprijs varieert van het soort kroon en de bijkomende werken om de tand voor te bereiden op het plaatsen van een kroon. De tandarts bekijkt met u wat de mogelijkheden zijn en geeft u een prijsraming.
Maak gerust een afspraak voor meer informatie,
Groeten,
Tandartsen 14
]]>
<![CDATA[Tandenpoetstechniek]]>Mon, 19 Nov 2018 08:00:00 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/tandenpoetstechniek

Hoe poets je best je tanden?

Het is belangrijk om elke dag twee keer twee minuten uw tanden te poetsen. Zo verwijdert u tandplak en voedingsresten op en tussen uw tanden. Het is daarbij belangrijk dat u de juiste poetsbewegingen maakt.

Elektrische tandenborstel

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elektrische tandenborstels vaak beter poetsen dan handmatige tandenborstels.
Een elektrische tandenborstel maakt automatisch de juiste poetsbewegingen. U hoeft alleen maar de borstel op een goede manier op de tanden en kiezen te plaatsen. Kies dan ook voor een oscillerende-roterende tandenborstel, deze maakt naast heen en weer bewegingen ook roterende bewegingen. Dit is beter dan een sonische tandenborstel, die niet roteert.

Poetstechniek

Het enige wat u hoeft te doen is de tandenborstel van tand naar tand te verplaatsen. Doe dit overigens niet te snel. U hoeft ook niet hard te drukken of roterende bewegingen te maken, dit kan er zelfs voor zorgen dat u de glazuurlaag van uw tanden en kiezen dunner maakt. De tandenborstel doet al het werk voor u! Poets zeker 2 minuten. Denk aan de 3 vlakken van de tand; bovenkant, binnenkant en buitenkant. Poets als laatste ook de tong, maar hiervoor mag u uw elektrische tandenborstel ook uitzetten.

Manuele tandenborstel

Met een handmatige tandenborstel kunt u uw gebit ook goed reinigen, mits u de juiste techniek gebruikt. Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen en vervang de tandenborstel elke drie maanden. Het poetsen met een manuele tandenborstel kan vermoeiender zijn dan een elektrische tandenborstel. Het is daarom handiger om een timer bij de hand te houden dat u daadwerkelijk twee minuten poetst.

Poetstechniek

Poets de binnen en buitenkanten van de tanden en kiezen
Houd de tandenborstel in een hoek van 45 graden en ga langs de buiten en binnenkanten van de tanden en kiezen. Doe dit telkens met korte bewegingen. Vergeet ook niet de achterste kiezen.
Poets de binnenkant van de voortanden
De binnenkant van de voortanden zijn iets lastiger, dus houd dan de borstel verticaal en poets met het puntje van de tandenborstel. Maak vervolgens zachte op en neergaande bewegingen.
Poets de kauwoppervlakken
Houd de borstel bovenop de tand en poets de kauwoppervlakken.
Stap 4: Poets de tong
De tong is ook belangrijk om te poetsen, ook voor een frisse adem. Maak vegende bewegingen om bacteriën en plak te verwijderen. Poets niet te hard op de tong

Welke techniek past bij u?

Vraag uw tandarts om advies over hoe u uw tanden het beste kunt poetsen. Benieuwd wat onze tandarts u aanbeveelt? Maak direct een afspraak en wij geven u graag advies.
]]>
<![CDATA[Tips voor een goede mondhygiƫne bij kinderen]]>Mon, 12 Nov 2018 08:00:00 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/tips-voor-een-goede-mondhygiene-bij-kinderen

Met een gezond gebit lach je graag je tanden bloot

Na alles wat je eet of drinkt zet tandplak zich vast op de tanden. Deze laag bevat bacteriën die suikers omzetten tot zuren. Die zuren tasten het tandglazuur aan en zorgen er zo voor dat cariës kan ontstaan.
Wat je eet, hoe vaak je iets eet en hoe vaak je je tanden poetst beïnvloeden de zuuraanvallen.
We raden aan om met kinderen 2 keer per jaar op controle te komen.

Voedingsmomenten

 • Eet niet meer dan 5x per dag
Als je vaak eet/drinkt dan blijft de zuurtegraad in je mond constant heel laag. Waardoor het glazuur heel snel beschadigd raakt. Als je het tandglazuur tussen de maaltijden een uur of 2 rust gunt, dan kan het zichzelf herstellen.
 • Beperk zoetmiddelen en ongezonde tussendoortjes
Vermijd honing aan de fopspeen of een snoepje voor het slapengaan. Vermijd tussendoortjes in het algemeen, maar zeker gesuikerde.
 • Combineer zoveel mogelijk
Dit wil zeggen dat je best het dessert direct na de maaltijd eet. Fruit samen met het ontbijt. Sapje tijdens de maaltijd. enz... Dit om het aantal voedingsmomenten te beperken.
 • Opletten met zure dranken
Niet alleen gesuikerde voeding / dranken zorgen voor cariës. Ook drank die zuur is tast het glazuur aan. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, maar ook sportdrank of energiedrank.

Poetsen

Poetsen
 • Vanaf het begin dat de tanden doorbreken moet er gepoetst worden
 • Minstens 2 maal per dag, waarvan 's avonds het belangrijkste moment is
 • Poets 2 minuten
 • Laat peuters zelf poetsen, maar poets altijd na (tot een leeftijd van 9 a 10 jaar)
 • Leer uw kind alle 3 de vlakken van de tand te poetsen (bovenkant, binnenkant en buitenkant)
 • Kinderen poetsen anders dan volwassenen (kinderen schrobben, volwassenen draaien cirkels)
 • Poets altijd met tandpasta met fluoride: vanaf 2 jaar 1000 - 1450 ppm

]]>