<![CDATA[Tandartsen 14 - Tandarts Kortrijk - Wist je dat...]]>Wed, 13 Feb 2019 19:50:16 +0100Weebly<![CDATA[Hoe kies ik de juiste tandenborstel?]]>Mon, 04 Feb 2019 08:52:40 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/hoe-kies-ik-de-juiste-tandenborstel

Lees hieronder onze tips om de juiste tandenborstel te kiezen

De juiste tandenborstel kiezen is belangrijk. Het verschil tussen elektrisch en manueel poetsen hebben we reeds beschreven in deze post: tandenpoetstechniek

Elektrische tandenborstel

Er zijn 2 soorten elektrische borstels. De sonische en de oscillerend-roterende. Onze voorkeur gaat uit naar een oscillerend-roterende borstel.

Oscillerend-roterend

Hieronder vind u een overzicht van het aanbod van Oral-b. We raden aan om de PRO 2 (2000) of hoger aan te komen. U hebt bij dit model immers een timer en een indicatie van de poetsdruk. U kunt gerust een duurder model aanschaffen, maar de eigenlijke poets-beweging blijft bij alle modellen hetzelfde.

Opzetborstels

Ook op vlak van opzetborstels is er een groot aanbod. Er zijn er voor kinderen in mooie kleurtjes. U hoeft niet voor iedereen in het gezin een elektrische tandenborstel aan te schaffen. U kunt de tandenborstel delen door de opzetborstels te wisselen. Hieronder een overzicht van het aanbod van Oral-b.
Wij raden de gewone borstelkop aan: de CrossAction/PrecisionClean of bij gevoelige tanden de Sensitive clean. Bij kinderen gebruikt u best een kinder opzetborstel

Persoonlijk advies

Kom voor een persoonlijk advies langs in de praktijk. U kunt online een afspraak maken of neem telefonisch contact op.

Groeten,
Tandartsen 14
]]>
<![CDATA[Vlaamse jongeren verwaarlozen hun gebit: driekwart gaat niet jaarlijks naar de tandarts]]>Mon, 14 Jan 2019 13:14:38 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/vlaamse-jongeren-verwaarlozen-hun-gebit-driekwart-gaat-niet-jaarlijks-naar-de-tandarts
Driekwart van de Vlaamse jongeren gaat niet jaarlijks naar de tandarts. In Wallonië en Brussel zijn deze cijfers nog slechter. Van de jongeren die wel op controle komen blijkt meer dan de helft tandbederf te hebben. Hoe dit komt bespreken we hieronder.

Terugbetaald

Hoewel de jaarlijkse controle onder de 18 jaar volledig terugbetaald is, blijven er nog een groot deel van de jongeren niet op jaarlijkse controle komen. Een controle is geen garantie op een gezond gebit, maar zorgt wel dat problemen zoals tandbederf in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. Ook kan er op tijd bijgestuurd worden qua poetsgewoontes en voedingsgewoontes.

Tandbederf

Hoe komt het dat de tanden van de jongeren er zo slecht aan toe zijn? De grootste boosdoener is teveel snoep en frisdrank. Dit uit zich ook in het toenemende overgewicht bij de Belgische jongeren.

Controle bij CLB

Een oplossing van de overheid is om bij de medische controle bij het CLB meer aandacht te besteden aan de tanden. Dit is echter geen oplossing. Enkel een tandarts kan tandbederf (in een vroeg stadium) goed opsporen. Het is dus belangrijk om elk jaar op controle te komen bij de tandarts!

Goede poets en voedingsgewoontes

Goede poets en voedingsgewoontes vormen de basis van een gezond lichaam en dus ook van een gezond gebit. We verwijzen graag naar eerdere artikelen op deze blog in verband met mondhygiëne.
Als u nog verdere vragen hebt, aarzel dan niet om een afspraak te maken in de praktijk.
Groeten
Tandartsen 14
]]>
<![CDATA[Waarom hebben jonge kinderen al zo vaak gaatjes?]]>Mon, 17 Dec 2018 15:13:33 GMThttp://tandartsen14.be/wistjedat/waarom-hebben-jonge-kinderen-al-zo-vaak-gaatjes
Kinderen en jongeren poetsen nog niet goed genoeg. De ouders weten vaak niet wat ze fout doen. Hieronder vind je 5 tips om gaatjes te voorkomen.

Waarom hebben jonge kinderen al zo vaak gaatjes?

Het gaat de goeie richting uit met de mondgezondheid. In vergelijking met vroeger zijn er meer mensen met een gezond (melk)gebit. In 2001 hadden 5 jarigen gemiddeld 4 gaatjes, nu (2017) gemiddeld 1 gaatje. Maar op latere leeftijd (11, 17, 23) is de mondgezondheid gestagneerd of verslechterd.
Ieder kind begint in principe met een gezond gebit. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de tanden gezond te houden.

5 Tips !

  1. Maximaal zeven keer per dag eten en drinken, want elk eetmoment is een aanslag op het tandglazuur. Liever een snoepje meteen na de boterham dan drie keer op een dag een snoepje tussendoor.
  2. Poets kinderen liggend op bed, dan kan je het beter zien en kinderen bewegen minder. Zet de elektrische tandenborstel tand voor tand neer en houd een vaste volgorde aan; van links naar rechts, eerst boven, dan onder en dan de binnenkant.
  3. Tandpasta wel uitspugen, maar niet grondig spoelen na het poetsen, dan kan de fluoride doorwerken.
  4. Ouders moeten napoetsen tot hun kind 9 a 10 jaar is.
  5. Ga vanaf de eerste tand halfjaarlijks op controle bij de tandarts. Tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar zijn terugbetaald door het ziekenfonds. Elk kind kan dus twee keer per jaar naar de tandarts.
Vragen? Maak gerust een afspraak

Lees hieronder meer

Poetsen doen we vanavond wel

Met 3 kinderen onder de 5 jaar, die allemaal gewassen, verluierd en aangekleed moeten worden. Allemaal moeten ontbijten of naar de crèche gebracht moeten worden. Dan denk je soms: "Dat poetsen doen we vanavond wel"
Sommige kinderen willen niet poetsen, omdat de smaak van de tandpasta niet lekker is. Of omdat ze gewoon niet willen. Dan poetsen de ouders vaak onder dwang. Maar nooit lukt het om 2 minuten te poetsen op die manier.
Sommige kinderen kunnen niet in bed vooraleer de tanden gepoetst zijn. Als de ouders het poetsen eens vergeten, dan stellen de kinderen het zelf voor. "Als je niet poetst krijg je vuile zwarte tanden en mag je nooit meer snoepen", helpt goed bij pubers. Het moet dus een gewoonte worden.

Eet en poetsgewoontes

De tandarts kan de gaatjes wel vullen en de rotte tanden verwijderen, maar op voeding en eetpatronen heeft hij geen invloed. De tandarts kan enkel voorlichten en informeren maar het echte werk is voor de ouders van het kind en het kind zelf. Limonade, snoep, sapjes uit een pak, ... Allemaal boordevol suiker. Slechte gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Denk maar aan het stoppen met roken of minder vet willen eten. Hetzelfde met slechte eetgewoontes.

Kinderen zijn de baas

Als uw kind blijft zeuren om dat snoepje, dan geef je uiteindelijk toe.
Ouders die zelf een slecht gebit hebben, denken vaak dat het erfelijk is en dat zij er bij hun kind niets aan kunnen doen. Wat je als ouder voor je kind moet doen? Twee keer per dag poetsen met tandpasta met fluoride en het aantal eet- en drinkmomenten beperken tot maximaal zeven per dag. Drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer een tussendoortje. Gezonde tussendoortjes zijn uiteraard het beste.
Wat ouders zich vaak niet realiseren: melk is zoet. Je kind van 2 ’s avonds in bed leggen met een flesje warme melk is een slecht idee; "Met de beste bedoelingen hebben ouders ze laten inslapen met een fles, maar als er daarna niet wordt gepoetst, hebben melkzuurbacteriën de hele nacht de tijd om het glazuur aan te tasten.”

Narcose, sedatie, lachgas, pilletje?

Meer en meer kinderen moeten op jonge leeftijd ingewikkelde behandelingen ondergaan. Vaak begrijpen ze niet goed wat er moet gebeuren en zijn ze angstig. Het gaat hier vooral over kinderen met een slecht gebit. Meerdere gaatjes die moeten behandeld worden. Dan krijgen de kinderen vaker een kalmerend pilletje. Of gaan ze volledig in slaap. Wachtlijsten voor dit soort behandelingen lopen op tot maanden.
We doen sedatie niet voor het gemak. We doen het omdat de problemen anders groter worden. Een kind met een slecht melkgebit vol abcessen en ontstekingen heeft pijn, eet slecht, slaapt slecht, groeit niet goed, zit niet lekker in zijn vel. De problemen gaan verder dan het gebit. Het is dus heel belangrijk om te voorkomen!
]]>